skip to Main Content

Networking tur til Holland

Som læring for bl.a. udviklingen af nye grønne forretningsmodeller i Design for Disassembly (DfD), og andre cirkulære økonomiske projekter, har to medarbejdere fra Lifestyle & Design Cluster (LDC)/ UMT været på en lærings- og kontaktskabende tur til i Holland i 16.-18.november 2015.

Første besøg gik til Circle Economy (CE) i Amsterdam, som bygger på to delcentre: Center for Bevidsthed, som laver strategi, vision, mission og arbejder mere på metaplan med internationalisering samt et center for aktiviteter med virksomheder og offentlige myndigheder.

CE er især interesserede i, om LDC’s Textilmølle projekt kan demonstrere at spinde brugbare tråde af forskellige typer af materialefibre/ filamenter. CE har brug for dokumentation af, at Advance Nonwovens shreddinganlæg (ANW er den centrale virksomhed i Textilmølleprtojektet) afgiver fibre af samme længde og styrke, som de indkommende fibre. CE har også fokus på, om ANWs anlæg kan diagnosticere fibre, der er kemisk behandlede. Textilmølle-projektet er interessant for mange af tekstil-virksomhederne, som er med i DfD.

www.circle-economy.com

Andet stop var Dutch aWEARness (DaW) i Nijmegen, som er en virksomhed, der har skabt en lukket, cirkulær værdikæde for produktion af 3 supply chains for hhv. arbejdstøj i polyester, uniformer i polyester og fashion i polyester. Alle partnere arbejder sammen, deler viden og sammen arbejder mod det fælles mål, at skabe genanvendte tekstiler i ren polyester.

De ejer i fællesskab råvaren, hvilket minder om andelsbevægelsens tankegang. Hvis deres polyester ikke recycles til stof bruges det til møbler og andre produkter. DaW mener ikke at man kan gøre det samme med bomuld, da fibrene bliver for små ved genbrug. Af andre gode fibertyper bruger de Miscanthus græs, som er en bestemt slags elefantgræs.

DaWs track and trace it-system er også interessant og parat til at blive udbredt for blot 40 € pr. måned. Systemet kan lave også en hel LCA analyse for ca. 80Euro.

www.dutchawearness.com.

Sidste stop var C2C Expolab i Venlo; en non-profit organisation uafhængig af offentlig støtte siden begyndelsen af 2015, som stadig arbejder sammen med kommunen og er aktive både nationalt og internationalt. Deres fokus er byggemiljø og materialetyper i tæt samarbejde med forskere, eksperter, politikere med en databasen, der viser samtlige C2C-certificerede produkter, dvs. ca. 3000 materialetyper fordelt på ca. 300 grupper. På hjemmesiden www.c2c-centre.com man uploade events og andre informationer.

C2C Expolab har været rådgiver på det nye helt igennem C2C-certificerede rådhus i Venlo, som åbner i juni 2016, hvorefter der udråbes et C2C-år i byen.

www.c2cexpolab.eu

 

 

Back To Top