skip to Main Content

I Svenborg genbruger man mursten og reducerer udledningen af CO2

Virksomheden Gamle Mursten i Svendborg har skabt en grøn forretning på at rense og genanvende brugte mursten og derved spare miljøet for unødig CO2 belastning

Hos Gamle mursten specialiserer man sig i at rense og genbruge mursten. Murstenene renses ved hjælp af vibrationer. Der anvendes ingen kemikalier eller vand til rensning, og dermed er der ingen udledning af farlige stoffer i produktionen. De maskinrensede mursten stammer ofte fra byggerier fra 1900-1960. De er brændt i en gammeldags kulfyret ovn, hvor den ujævne varme har bidraget til murstenenes unikke farvekombinationer. Stenene er både tungere og mere holdbare end de mursten, som indgår i moderne byggeri.

Når de gamle mursten er renset stables de og bruges i nye byggerier og renoveringer, hvor bygherren ønsker at spare miljøet for unødig CO2-belastning, eller hvor der er et ønske om et særligt udtryk med patina og sjæl. Stenene kvalitetstjekkes og stables på paller. Det betyder, at hver eneste sten har været i hænderne på en medarbejder i produktionen. Gamle Mursten kan levere alle typer mursten – afhængigt af hvilket udtryk byggeriet skal have.

> Læs mere om Gamle Mursten 

Genbrug af mursten mindsker belastningen af miljøet

Rensningen er sat i system, så man kan rense godt 5000 – 6000 mursten i timen. 2000 rensede mursten sparer miljøet for 1 ton CO2 (Kilde: Rådgivningsvirksomheden Niras, baseret på rapport fra Miljøstyrelsen fra 2000).

Det er svært at anslå, men enkelt ”gammel” mursten koster cirka 7- 8 kr. i forhold til den klassiske røde mursten, som koster omkring det halve. Her skal selvfølgelig tages forbehold for antal, og at det selvfølgelig er muligt at få et godt tilbud. Men faktum er, at de rensede sten er dyrere, men også mere robuste samtidig med, at man er med til at reducere C02 udledningen i sit byggeri.  

EU-projektet REBRICK

Gamle Mursten har sammen med to andre partnere igangsat EU-projektet REBRICK. Projektet er støttet af CIP Eco-innovation – et virksomhedsrettet program, der sigter mod at fremme, at innovative løsninger med stor miljøeffekt lettere kommer på markedet og får en hurtigere udbredelse.

> Læs mere om Projektet Rebrick

 

Back To Top