skip to Main Content

Ressourcekrisen kan sætte gang i små og mellemstore virksomheder

Artiklen ‘Ressourcekrisen kan kickstarte SMV ’erne i konkurrencen’ af Ida Strand, Ugebrevet Mandag Morgen spår, at de danske SMV´er (små og mellemstore virksomheder) skal finde fremtidens ordrer og kunder på evnen til at håndtere materialer og ressourcer. Omstillingen er krævende, og de fleste klarer den kun med hjælp udefra. Danmark kan lære af Storbritannien og Tyskland, hvor offentlige investeringer i ressourceeffektivitet skaber gode tal på SMV’ernes bundlinje.

Vi befinder os i forstadiet til en ressourcekrise, viser en rapport fra McKinsey, der underbygger det med at de globale ressourcepriser de sidste 10 år er steget mere, end de er faldet de foregående 100.

Rapporten konkluderer at virksomheder i fremtiden kommer til at konkurrere på ressourceeffektivitet og mindre på løn. Det er et wake-up call for det globale erhvervsliv. Den nye ressourceknaphed opstiller nye spilleregler for stor og små virksomheder, og de virksomheder, som tager den udfordring seriøst nu, vil stå stærkere, når fremtidens ordrer skal vindes på håndtering af materialer og råvarer.

I Danmark har mange store virksomheder allerede taget de første skridt mod at ændre kurs: Senest Maersk med deres 10 nye containerskibe, der genanvender størstedelen af stål og materialer i deres nye skibstyper og Arla, som arbejder ud fra en miljøstrategi der sigter på at bruge emballagematerialer, der kan genbruges og minimere affaldet fra mejeriproduktionen.

Bedre udnyttelse af materialerne kan give bedre omsætning

Mens det i Europa er de britiske SMV´er, der har tradition for at gøre en stor indsats for ressourceeffektivitet, ligger de danske på niveau med Tyskland, Sverige og Norge fortæller Eurobarometer, 2012 for Europakomissionen. Undersøgelsen viser, at danske virksomheder er gode til at spare på energien, men der er potentiale i at flere går i gang med at genbruge og minimere affald.

Ifølge en analyse med afsæt i et tysk projekt, som COWI har lavet, påpeges det, at SMV’erne i den europæiske fremstillingsindustri hvert år kan hente omkring 5,8 milliarder kr. ekstra, alene i kraft af tiltag, der reducerer forurening og sikrer en bedre udnyttelse af materialerne i deres produktion.

Een af ressourcekrisens udfordringer ligger bl.a. i at udnytte materialer og komponenterne i mængderne af affald og produktionsaffaldet. Det forudsætter intelligent løsninger.

En forandring fra alle sider i samfundet

Flere danske virksomheder er allerede klar over, at omstillingen til bæredygtige produkter og en mere ressourceeffektiv produktion er afgørende for at kunne overleve i fremtiden. De oplever Ikke bare forandringer af økonomisk karakter. Forbrugerne begynder også at stille krav til materialer og produktion ligesom, man oplever et pres fra politisk hold, hvor emnet er kommet på dagsordnen og man oplever stramninger af lovgivningen.

Omstilling kræver hjælp og støtte

Erfaringer fra blandt andet Danmark, Tyskland og Storbritannien viser, at hvis potentialet skal udnyttes, er der brug for hjælp udefra. Mens de store virksomheder kan trække på store strategiafdelinger, ansætte eksperter og foretage langsigtede investeringer, så er virkeligheden for SMV’erne en ganske anden.

I de små og mellemstore virksomheder, er man typisk for optaget af den daglige drift, ligesom langsigtede investeringer for manges vedkommende er taget af dagsordnen, fordi der ganske enkelt ikke er økonomi til den slags. Hvad er fordelene så ved at omstille sig? Een af de klare fordele er, at produktionsomkostningerne sænkes, idet man optimerer produktionsomkostninger og ressourceforbrug. Samtidig kan udviklingen åbne op for et øget salg og nye markedsmuligheder.

Ressource-effektiv økonomi kalder på et samarbejde med det offentlige

Omstillingen til en mere ressourceeffektiv økonomi kræver en større indsats, der også involverer det offentlige. Helt konkret efterlyser virksomhederne mere rådgivning og undervisning ligesom, der er brug offentlige indkøb til at øge efterspørgslen og skabe et marked for de mere ressourceeffektive løsninger.

I England har man erfaringer med at yde gratis rådgivning til SMV´er der ønskede at blive ressourceeffektive og finde besparelser. I Tyskland har man også haft gode erfaringer med at tilbyde SMV´er gratis ressource-tjek med fokus på at finde områder, hvor den enkelte virksomhed kan optimere. Men det skal nævnes, at i en tid, hvor vi oplever recession i Europa, har flere SMV´er svært ved at møde økonomisk velvilje hos de banker, som skal være med til at finansiere projektet. Det er en stor udfordring for udviklingen.

Midtjylland sætter fokus på cirkulær økonomi

I Region Midtjylland har man taget udfordringen op, idet man sidste år lancerede projektet: Rethink Business, der frem mod 2014 skal hjælpe op til 40 regionale SMV’er med at omstille sig til en mere cirkulær produktion ved at stille gratis workshops og rådgivning til rådighed.

I regionen har man lavet en undersøgelse, der viser, at virksomhederne mangler hjælp til at få etableret de rigtige partnerskaber, som kan gøre det muligt at udveksle materialer og råstoffer kan blive genanvendt til nye produkter. Og så på nationalt plan er der taget en del initiativer ligesom, der på finansloven for 2013 er afsat 35 millioner kr. til projekter, der kan hjælpe virksomheder med at udnytte ressourcerne i deres affald bedre.

Denne artikel er et sammendrag af artiklen ‘Ressourcekrisen kan kickstarte SMV ’erne i konkurrencen’ af Ida Strand, Ugebrevet Mandag Morgen. Den oprindelige artikel kan læses her mod abonnement af Ugebrevet Mandag Morgen.

Back To Top