skip to Main Content

Studerende udvikler grønne forretningsmodeller

Den gamle højtalerfabrik Jamo i Glyngøre dannede d. 6. marts rammerne om en workshop i projektet Genbyg Skive. Erhvervsakademi Dania, som er partner i projektet, havde indbudt aktører og interessenter til en workshop om at udvikle videre på de studerendes koncepter og modeller for nedbrydning og genanvendelse af byggematerialer.

Projektets partnere, aktører og studerende fra Erhvervsakademi Dania, var mødt op for at deltage i projektets workshop nummer to, hvor målet var at udvikle videre på de studerendes ideer og koncepter. Blandt de tilstedeværende aktører og partnere var Skive Kommune, Energibyen Skive, Skiveegnens Erhvervs- og turistcenter, Aarhus universitet, Troldtekt A/S, Tom Probansky, Gamle Mursten, Nomi4S, Salling Entreprenørfirma og Rethink Business.

Gode argumenter for at arbejde med genanvendelse i Skive Kommune

Workshoppen indledtes af klima Koordinator Karl Egeriis Krogshede, fra Energibyen Skive, der kort ridsede intentionerne i projektet Genbyg Skive op. Et af hovedargumenterne for at gennemføre et projekt som dette er bl.a. at over 100 huse om året rives ned i Skive Kommune. Enten med henblik på at genbygge dem eller helt at fjerne husene. Tendensen i Skive er stigende, så her ligger et stort potentiale i genanvendelse af byggematerialer, ligesom det vil spare kommunen for en unavngivet mængde Co2.

Forretningsmodeller med fokus på cirkulær økonomi

Så blev det de studerendes tur. Omkring 25 studerende fra Erhvervsakademi Dania præsenterede gruppevis deres ideer til nye forretningsmodeller. Grupperne havde grebet opgaven an fra forskellige vinkler og det var der kommet nogle spændende koncepter ud af.

Et par grupper havde fokus på automatisering, sortering og selve mulighederne i nedrivningsprocessen, mens andre så på hvilke kommercielle muligheder der ligger i at sortere og genavende materialerne. Her havde en gruppe udviklet en forretningsmodel til at skille murstene ad, når de rives ned, da de ofte kommer ned i store klumper af sten og foretaget en række beregninger på, hvordan projektet kan lykkes og hvad den enkelte mursten kommer til at koste.

En anden gruppe studerende havde valgt at ligge en mere socialøkonomisk vinkel på opgaven, i det de havde udviklet en forretningsmodel omkring nedbrydning, hvor man kombinerer nedrivning med aktivering og uddannelse. Altså en model med en socialøkonomisk vinkel, der rekrutterer og tilbyder uddannelse til de svagest stillede udenfor arbejdsmarkedet.

De fremmødte partnere og aktører fra virksomheder, erhvervsråd og kommune var spørgelystne og havde input til, hvordan modellerne kan omsættes til praksis og sikre, at de forankres i den cirkulære økonomi. Det satte gang i nogle gode diskussioner.

Sparring om brugbare forretningsmodeller

Blikket blev for alvor rettet fremad, da Professor Peter Lindgren fra Aarhus universitet indledte eftermiddagens program for workshoppen. Det foregik ud fra nogle tilgange og modeller, som Peter og de studerende havde arbejdet sammen om på en tidligere workshop i løbet af projektet.

Nu skulle de tilstedeværende partnere, aktører og interessenter deltage i udviklingen af de studerendes ideer og koncepter og i fællesskab udvælge den eller de forretningsmodeller, som skal afprøves i forbindelse med den næste nedrivning, som ligger i slutningen af april.

I grupperne blev der diskuteret frem og tilbage. Workshoppen afsluttedes med, at der blev fremlagt en god håndfuld koncepter fra grupperne, som kan efterprøves senere i projektet. Følg Genbyg Skive og se, hvilke forretningsmodeller der vil blive anvendt for at få det bedste ud af genanvendelse af byggematerialer i Kommunen.


Vil du vide mere?

Projektleder for Genbyg Skive:
Birte Wind-Larsen
biwi@skivekommune.dk
T: 9915 3654

Klimakoordinator og Projektejer af Genbyg Skive:
Karl Egeris Krogshede
Mail: kkro@skivekommune.dk
T: 4059 4027

Sussi Hørup
Uddannelsesleder
Produktionsteknologuddannelsen i Skive
Mail: suh@eadania.dk
T: 2991 3168

 

 

Back To Top