skip to Main Content

Nordic Built – Den nordiske byggebranche går sammen om bæredygtigt byggeri

I august 2012 underskrev mere end 20 vigtige aktører fra den danske byggebranche en erklæring, som forpligter dem til at følge principperne om at fremme bæredygtigt og energi-effektivt byggeri i Norden. Selvom nyhedsværdien er passeret, mener vi stadig, at historien har høj relevans for vores læsere. 

Nordic Built – ambitioner for den nordiske byggesektor

Nordic Built er et politisk initiativ for at fremme bæredygtigt byggeri i Norden, og finansieres af Nordisk Innovation via Nordisk Ministerråd. Initiativet udtrykker potentialet og ambitionerne for den nordiske byggesektor. Nordic Built Charter bygger på en samlet offentlig erklæring der bygger på fælles værdier, intentioner og ambitioner for byggesektoren i hele Norden. Erklæringen har en holistisk tilgang til byggeri idet, den tager både energi, klima, økonomi og mennesker i betragtning.

> Læs mere om Nordic Built

Se video fra Nordic Built Arena i februar 2012, hvor grundstenene til Nordic Built lægges. 

10. principper for fremtidens byggeri

Erklæringen bygger på 10 principper, som alle aktører på tværs af hele værdikæden i den nordiske byggesektor skal forpligte sig under. Parterne i byggesektoren er byggefirmaer, arkitekter, konsulenter, regeringer, offentlige myndigheder, investorer, finansielle institutioner, slutbrugere, energiselskaber, bygherrer. Det er vigtigt, at alle arbejder sammen, hvis man skal nå de ambitiøse mål.

Alle deltagere forpligter sig til at udvikle og udføre byggeri som:

  1. Er skabt til mennesker og fremmer livskvalitet
  2. Flytter grænserne for bæredygtig præstation, som et resultat af vores innovative tankegang og høje vidensniveau
  3. Kombinerer byliv med naturens kvaliteter
  4. Opnår C02 udledning lig nul over byggeriets livscyklus
  5. Er funktionelt, smart og æstetisk tiltalende, som bygger på det bedste fra den Nordisk designtradition
  6. Er robust, slidstærk, fleksibel og tidløs – bygget til at holde
  7. Anvender lokale ressourcer og er tilpasset de lokale forhold
  8. Er fremstillet og vedligeholdes via partnerskaber, der bygger på gennemsigtige samarbejdsaftaler på tværs af grænser og fag
  9. Bruger begreber og koncepter, som er skalerbar og bruges globalt
  10. Kommer mennesker, erhvervslivet og miljøet til gode

(Vores egen oversættelse fra engelsk. Red.)

> Se listen fra Nordic Built

I Danmark er der en meget bred tilslutning til Nordic Built. På listen over tilmeldte finder man bl.a. Velux, Grundfos, Konstruktør Foreningen, arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen, RockWool Odense Kommune, og en række andre boligselskaber, kommuner, mindre og større virksomheder. Læs mere om Grudfos´deltagelse i Nordic Built

Nordic Built set fra et bæredygtigt synspunkt

Fra et klima- og bæredygtighedssynspunkt mødes initiativet med åbne arme. Fordelen er, at erklæringen anskuer byggeri fra et holistisk synspunkt og tilgodeser hele byggeriets værdikæde. Det medfører, at bæredygtighed tænkes ind i alle byggeriets faser. Lige fra tegning/ projektering, til opførelse, drift og bortskaffelse.  

Et bredt samarbejde vil desuden formalisere en række produkter, koncepter og arbejdsmetoder, som vil komme alle til gode. De involverede parter i Nordic Built har en mulighed for at sætte dagsordenen inden for bæredygtigt byggeri og skabe god praksis og nogle standarder, som kan implementeres over hele linjen.  

Fra et økonomisk synspunkt kan initiativet være med til både at skabe og styrke innovation i byggebranchen. Et fokus på løsninger inden for bæredygtigt byggeri kan øge efterspørgselen og skabe vækst og sikre arbejdspladser på tværs af hele byggebranchen, og øge den nordiske byggesektors placering på det internationale marked. 

Back To Top