skip to Main Content

Fremtidens huse er bygget af affaldsprodukter

Der har længe været fokus på at energioptimere huse og derved nedbringe CO2, men de seneste år har vi oplevet en opblomstring af grønne og ressourceeffektive projekter, der forsøger at optimere byggeriet med genanvendelse af materialer og samtdidg tilbyde et hus til en konkurrencedygtig pris.

Upcycle House af Real-Dania

Sidste år blev byggeprojektet Upcycle House gennemført af Realdania, som eksperimenterede med at opføre et parcelhus på genbrugte materialer. Anlægsbudgettet var anslået til en million kroner, hvilket skulle gøre det interessant for de fleste danske familier, men også demonstrere, at genanvendelse har økonomiske fordele. Huset blev et ‘rigtigt’ hus med alle gængse moderne bekvemmeligheder. Det blev bygget som et enfamiliehus på ca. 125-150 m2.

Basismaterialet i Upcycle House er skibscontainere, som kendes fra havne og fragtskibe. Derudover indgår der andre og mere anderledes materialer i form af gamle champagnepropper til gulvene.

Huset blev bygget på en parcelhusgrund i Nyborg, Fyn, hvor Realdania Byg på sigt vil samle en række eksperimenterende enfamiliehuse. Håbet er at kunne vise, at upcycle-tanken ikke kun er godt for CO2-balancen men også for arkitektur og pengepung, så klimahensyn og privat snusfornuft kan følges ad.

> Læs mere om projektet Upcycle House

WorldFLEXHome

Hos World Flex Home i Ikast er man ligeledes i gang med at udvikle bæredygtige fleksible boliger, som man kalder det. Lige som Real-Danias projekt, er gundstenene i byggeriet også skibscontainere, som kva deres størrelse er velegnede byggemoduler. Hos World Flex home tilbyder man en arkitekttegnet bolig med et moderne designmæssigt snit.

Husene kan bygges op som villaer, rækkehuse eller klyngehuse, og de er konstruerede til at kunne producere mere energi, end de forbruger. I følge WorldFLEXhome rummer de innovative miljøløsninger som fleksible klimaskærme, grønne tagløsninger, solenergi, terrasse-overdækning og varme/ kølesystemer.

Bæredygtigte pilotprojekt i Frederiksværk og Wuxi i Kina

I Frederiksværk bygger worldFLEXhome et pilot-hus designet som Active House med fokus på energi, indeklima og miljø. Pilot-boligen bliver efterfølgende eksporteret til den kinesiske by Wuxi, hvor det danske prøvehus skal ligge midt i et stort byggeudviklingsprojekt på i alt 45.000 kvm.

> Læs mere om WorldFLEXHome

Upcycling som tilgang til bæredygtigt byggeri 

Upcycling går i al sin enkelhed ud på at tilføre brugte produkter og affaldsmaterialer nyt liv og bruge dem i nye, sammenhænge, hvor de tilføres værdi så der – i det store miljømæssige og økonomiske perspektiv – produceres mindre og ressourcerne udnyttes bedre.

 

Back To Top