skip to Main Content

2 Østjyske kommuner får støtte til projekter med cirkulær økonomi

Aarhus og Skanderborg kommuner har søgt midler fra Rethink Business kommunepulje, der skal skabe grønne vækstmuligheder for erhvervslivet gennem offentligt-privat samarbejde.

Regionsrådet godkendte d. 29. januar en ansøgning på i alt 1.000.000 kr. i projektet Rethink Business, som er et projekt, der skal styrke grøn vækst for virksomheder og kommuner i regionen, og funderet i tankesættet bag cirkulær økonomi.

Beløbet er anden pulje af i alt 2,5 mio. kr som er sat af til Kommunepuljen under projektet Rethink Business’. Midlerne skal bruges til 2 konkrete kommunaleprojekter, der skal styrke det offentligt-privat samarbejde og sætte genanvendelse og cirkulær økonomi på dagsordenen i Aarhus og Skanderborg kommune.

Sidste år i september blev der bevilliget støtte til tre projekter fra den første pulje: Her modtog Skive, Samsø og Herning Kommuners en samlet bevilling på i alt 1,888 mio. til projekter om cirkulær økonomi.

Læs mere om Skive, Samsø og Herning Kommuners projekter med cirkulær økonomi

Offentlige og private samarbejder der skaber nye forretningsmodeller

Aarhus og Skanderborg kommuner har begge søgt midler til projekter, som fokuserer på at skabe grønne vækstmuligheder for erhvervslivet gennem offentligt-privat samarbejde. Begge kommuner vil nemlig udvikle systemer, der gør det muligt i langt højere grad at genbruge affaldsressourcer til ny produktion. De to projekter arbejder med forskellige metoder og målgrupper, men der er samtidig gode synergimuligheder mellem dem.

Begge projekter bidrager til kommunepuljens formål og er med til at skabe vigtige erfaringer på området. Kommunerne arbejder med affaldsforebyggelse ved at finde nye, kommercielle anvendelsesmuligheder for restprodukterne.

ReUse Waste Ressources Aarhus

Aarhus Kommune har budt ind med projektet ReUse Waste Ressources Aarhus (REWARA),som skal identificere vigtige affaldsstrømme og matche dem med aftagervirksomheder, der kan bruge materialerne i deres produktion.

Konkret skal der etableres fem samarbejder samtidig med, at Indkøbsafdelingen opkvalificeres med kompetencer inden for cirkulær økonomi. Det kan medføre, at der formuleres nye retningslinjer for prioritering af genbrugsmaterialer i kommunens egne indkøb og udbud. Projektet bliver samtænkt med det mere borgerrettede forsøgsprojekt ReUseCenter, der indgår i udvikling af Aarhus som kulturhovedstad i 2017.

En ”online værdicentral” i Skanderborg

Skanderborg Kommune vil etablere “en online værdicentral”, en webshop for genbrugsmaterialer. Indsatsen skal motivere iværksættere og mindre virksomheder til at arbejde med genbrugsmaterialer som råstof, ved at gøre det let at overskue mulighederne og anskaffe materialerne.

Samtidig vil kommunen indgå i samarbejde med større virksomheder, der ønsker at få deres egne produkter tilbage til ny produktion. Projektet er skalérbart og kan på sigt udvides, så det dækker et større geografisk område.

Om Rethink Business

Projektet Rethink Business er initieret af Region Midtjylland med Development Centre UMT i Herning som den udførende part. COWI og Vugge til Vugge Danmark udgør den rådgivende enhed, der står for at vejlede og virksomhederne i arbejdet med nye handlingsplaner baseret på cirkulær økonomiske principper. Rethink Business løber frem til udgangen af 2014.

Læs mere om Rethink Business på www.rethinkbusiness.dk

For yderligere information om projektet

Svend Erik Nissen, Projektleder, Rethink Business, info@rethinkbusiness.dk
Christian Fredsø, Strategisk udvikler, Region Midtjylland, christian.fredsoe@ru.rm.dk
Elinor Bæk Thomsen, Kontorchef, Region Midtjylland, Elinor.Thomsen@ru.rm.dk

Back To Top