skip to Main Content

Danskerne indsamler halvanden million plastiklåg

Pressemeddelelse

Under overskriften ”Brug Låget!” har miljøbevidste og engagerede danskere i et halvt år kunnet indsamle plastiklåg fra mælke- og yoghurtkartoner og samtidig give penge til gode formål. Nu runder ”Brug Låget!” halvanden million indsamlede plastiklåg, og selvom det kun er en lille del af de plastiklåg, der dagligt bliver produceret, opleves pilotprojektet som en stor succes

Hvad skal vi gøre ved vores plastik? Det var spørgsmålet, der for et halvt år siden bragte mejeri-virksomheden Arla sammen med miljøvirksomheden TerraCycle, og kort efter var pilotprojektet ”Brug Låget!” en realitet.

Her kan engagerede familier, skoler, børnehaver, hoteller, biblioteker, kommuner, virksomheder og mange andre gøre en forskel ved at indsamle plastiklåg fra blandt andet Arlas økologiske mælk Harmonie og indsende dem portofrit til TerraCycle, der genanvender lågene til nye produkter. Som ”præmie” for de indsendte låg, donerer Arlas Harmonie fem øre per låg til et godt formål efter indsamlerens valg.

Halvanden million indsamlede plastiklåg

I disse dage runder ”Brug Låget!” halvanden million indsamlede plastiklåg, hvor den ekstra halve million er blevet indsamlet på knap tre uger, og det er ifølge Arla en stor succes:

”Vi sender dagligt halvanden plastiklåg ud i dagligvarehandlen, og set i det perspektiv er halvanden million indsamlede låg på et halvt år en dråbe i havet. Men formålet med Brug Låget er først og fremmest at skabe debat om, hvordan vi løser den store udfordring med genanvendelse af plast i Danmark. Brug Låget engagerer danskerne og får dem til at stille spørgsmål, både til myndighederne, til os som fødevareproducent og til sig selv som kritiske forbrugere,” siger Maja Møller, der er CSR-chef hos Arla.

Eksempel fra Stepping Friskole

En af de første skoler, der valgte at deltage i ”Brug Låget!”, var Stepping Friskole.

webgrpx/stepping-friskole-plasticlaag.jpg

De stolte elever i 0. klasse fremviser de mange låg, de har indsamlet.

”Vi har allerede nu sørget for, at 18.000 låg ikke bare er havnet i skraldespanden, og derefter er røget på forbrændingsanlægget. Men den største forskel vi gør, er nok bevidstheden vi giver børnene om, at affald sagtens kan omdannes til en ressource. Det gavner jo på længere sigt,” siger Tina Gunde, der som forælder er initiativtager til indsamlingen på Stepping Friskole.

Hele skolen fra 0. til og med 9. klasse deltager, og det er i høj grad et projekt, der optager eleverne. Stepping Friskole har besluttet, at pengene skal gå til skolens støtteforening.

Arla har et mål om, at al virksomhedens emballage skal være genanvendelig i 2020, og ”Brug Låget!” er derfor kun ét ud af en lang række pilotprojekter og initiativer.

”Vi har fået mange positive tilbagemeldinger på ”Brug Låget!” både fra forbrugere, detailhandlen og fra politisk side, og det er vi meget tilfredse med. Nu udvider vi projektet, så endnu flere kan få mulighed for at samle låg ind, og næste år vil vi så evaluere projektet og se, hvad vi kan bygge videre på,” siger Maja Møller.

Læs mere om ”Brug Låget!” på www.arla.dk/harmonie og på www.terracycle.dk.

Læs hele pressemeddelelsen

 

Back To Top