skip to Main Content

Herning Kommune satser på genanvendelse af arbejdstøj

Projektet ‘Nye cirkulære forretningsmodeller’ fik den 2. oktober en dynamisk start på VIA TEKO Design + Business i Birk, hvor 100 studerende skal innovere på genanvendelse af arbejdstøj fra Herning Kommune.

Herning Kommune vil udarbejde en ny forretningsmodel for udtjent arbejdsbeklædning fra kommunens tekniske driftsafdeling. Herning Kommune har i dag en lejekontrakt med De Forende Dampvaskerier om levering og håndtering af kommunens arbejdstøj. Når kontraktperioden slutter, bliver tøjet optrevlet, solgt og genanvendt som aftørringsklude i industrien.

Et frugtbart samarbejde mellem kommune, erhverv og uddannelse

Den nye forretningsmodel skal rumme løsninger på, hvordan tøjets levetid kan forlænges ved at dele af eller hele tøjet anvendes i nye sammenhænge. Målet er at arbejdstøjet bliver genanvendt, så det kan indgå i en produktcyklus længst muligt og på højest mulige niveau – til fordel for både økonomi og miljø.

Se indslaget “Studerende løser genbrugsproblem” om projektet på TV Midtvest

15 grupper af studerende fra fem studieretninger på VIA TEKO Design + Business skal bidrage med udvikling, design og løsninger på, hvordan tøjet kan genanvendes og hvilke nye anvendelser, det kan optræde i.

Projektets fokusområder

1. Innovation

Her arbejdes der med nye løsninger for logo, navn og reflekser, samt udvikling af helt nye produkter – fx tasker eller andre kvalitetsprodukter af blandingstekstiler.

2. Skaléring

Her undersøges, hvordan der for det konkrete indkøbsområde i praksis kan sammenfattes en cirkulær økonomisk model, der også kan overføres til andre indkøbsaftaler og til andre kommuner.

En del af tre regionale projekter med cirkulær økonomi

Herning Kommunes projekt er et af de tre projekter, som har fået støtte gennem Kommunepuljen i Rethink Business, der er et regionalt udviklingsprojekt under Region Midtjylland. Foruden Herning har Skive og Samsø kommuner budt ind med forslag på, hvordan man kan udvikle nye offentlig-privat samarbejdsmodeller baseret på tankesættet bag cirkulær økonomi.

Læs mere om kommunerne i pressemedelelsen “Tre frontløbere i den grønne omstilling”

 

Back To Top